Hirdetés

cigany.lap.hu / Cigány zene

Cigány zene

A honlap Magyar cigány zenei archívum. Itt lehet bárkinek tölteni fel kedvenc videókat ( youtube), vagy MP3. Vannak rajta sok akciók, slágerlistát, értékelés állás, hozzászólás , kategória hozzáadása, rádió. Az oldalunkon találhatóak a híreket a minden cigány kulturális akciókról. Oldal add lehetőséget cigány művésznek bemutatkozni saját zenével is.

Ma már alig találni Magyarországon olyan éttermet, ahol cigányzene szól, az a muzsika, amely hozzátartozik hazánk imázsához, s amelyért rengeteg külföldi rajong. Cigányzenésznek nem érdemes elmenni, nem lehet belőle megélni. A cigánymuzsikus-családok fiai itthon jobbára más műfajokban játszanak, s gyakori, hogy külföldön próbálnak szerencsét. Összeállításunkban neves cigány származású muzsikusok – Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Buffó Rigó Sándor és Tony Lakatos – véleményét gyűjtöttük össze a hazai helyzetről.

Magyarországon általában két nagyobb cigány csoportosulás különböztethető meg. Attól függően, hogy milyen mértékben asszimilálódtak vagy őrizték meg hagyományaikat, szokásaikat, beszélünk magyar cigányról (romungro, rumungro, vagy ungricka roma) és oláhcigányokról (vlašicka roma). Ezenkívül kisebb nyelvi, etnikai és életmód-csoportosulásaik is vannak.

A 'cigányzene' nem azonos a cigányfolklórral, hanem előadói stílus, hangszerelés és hangzás, amit az egész világon a magyar kultúra részeként ismernek és elismernek. A cigányzene-magyar nóta hagyományosan a szórakoztatást szolgálja. Szövegei ennek megfelelően elsősorban tréfásak, vidámak, vagy éppen szomorkás-nosztalgikusak. Gyakori témák a boldog vagy be nem teljesedett szerelem, az élet apró örömei, a bor, a tánc, a mulatozás; nosztalgia a fiatalság, szülőfalu, régi szokások után, az idő könyörtelen elmúlásának tudomásul vétele.

Meghatározás:

A cigányság az egész világon szétszóródott, indiai származású népcsoport, akik a 15. században vándoroltak be Európába. Hazánkban szinte minden nagyobb településen élnek, így ők alkotják Magyarország legnagyobb etnikai kisebbségét.

A cigányság az egész világon szétszóródott, indiai származású népcsoport, akik a 15. században vándoroltak be Európába. Hazánkban szinte minden nagyobb településen élnek, így ők alkotják Magyarország legnagyobb etnikai kisebbségét.

Szponzorált hirdetések

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Cigány zene
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés